Rabu, 3 April 2013

Pendirian ABIM Sempena Penganjuran PRU 13 Tidak Lama Lagi


Merujuk kepada pengisytiharan pembubaran Parlimen oleh YAB Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak sebentar tadi, Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM) menilai pengumuman pembubaran tersebut sebagai langkah penting ke arah perkembangan demokrasi yang sihat di negara ini. Pembubaran yang dibuat sebelum Parlimen terbubar dengan sendirinya pada 28 April 2013 ini amat penting demi memastikan keluhuran Perlembagaan Persekutuan dan kedaulatan undang-undang selaku asas sistem pemerintahan raja berperlembagaan di negara ini tetap terpelihara.

Sesungguhnya pengumuman pembubaran parlimen ini telah meredakan teka-teki dan kekeliruan di kalangan rakyat sejak sekian lama,khususnya selepas Dewan Undangan Negeri Sembilan terbubar pada 28 Mac yang lalu dan kemungkinan terbubarnya beberapa DUN yang lain andainya pengumuman pembubaran Parlimen ini tidak dilakukan segera. Memandangkan pilihanraya ini paling dinanti-nantikan serta bakal disorot dengan penuh minat oleh pelbagai pihak dari dalam dan luar negara, ABIM mengharapkan Pilihanraya Umum Ke-13 (PRU 13) ini bakal diadakan dengan penuh telus,teratur dan demokratik serta terhindar dari sebarang insiden negatif yang memalukan pengamalan demokrasi di negara ini.

Justeru, ABIM menyeru agar Suruhanjaya Pilihanraya (SPR) memainkan peranannya bukan secara efektif dan berkesan mengikut tatacara pilihanraya, bahkan yang terlebih penting ialah memastikan kredibiliti dan integriti SPR itu sendiri tidak diragui sepanjang pengendalian pilihanraya akan datang .ABIM turut berharap agar badan-badan pemerhati dan pemantau pilihanraya yang terdiri daripada pertubuhan masyarakat sivil dapat memainkan peranan penting sebagai badan pemantau dan pengimbang (check and balance) dalam memastikan kelancaran PRU 13.

Mengambil kesempatan ini, pihak ABIM sekali lagi mendesak dengan tegas agar sebarang amalan politik negatif seperti budaya politik samseng, fitnah dan lucah serta pendekatan politik londeh-melondeh ditolak sama sekali oleh parti-parti politik yang bertanding, para penyokong dan rakyat keseluruhannya. Marilah kita bersama-sama mengamalkan politik bermaruah sebagai landasan terbaik menjayakan pemilihan pemimpin untuk menerajui tanahair tercinta.

Akhir sekali, ABIM menyeru seluruh rakyat Malaysia khususnya generasi muda dan para belia untuk melaksanakan hak sebagai warganegara dengan turun mengundi pada hari pilihanraya.

Sesungguhnya tanggungjawab mengundi bukanlah tanggungjawab kenegaraan semata-mata, bahkan menurut ajaran Islam, mengundi wakil rakyat dalam pilihanraya merupakan tanggungjawab kesaksian dan keagamaan yang wajib dilaksanakan!

AMIDI DATO' ABDUL MANAN
Presiden Angkatan Belia Islam Malaysia (ABIM)